Zorgvisie: Mensgerichte zorg kan niet zonder zorg voor zorgverleners

Zorgvisie: Mensgerichte zorg kan niet zonder zorg voor zorgverleners

Artikel in Zorgvisie 15 augustus 2019 lees hier online

In de Nederlandse zorg is nog een wereld te winnen als het gaat over mensgericht werken, stelt Marita Bossers, directeur van Planetree Nederland. Mensgericht werken vraagt volgens Bossers om een cliëntgerichte organisatiestructuur met aandacht voor medewerkers.  

Planetree , een internationale non-profitorganisatie die zich sinds 2006 inzet voor mensgerichte zorg, heeft een duidelijke visie op leiderschap. Bossers verwoordt het als volgt: ‘Binnen een mensgerichte organisatie is het belangrijk dat een leidinggevende kan fungeren als een hefboom voor verandering. Daarvoor is coachend leiderschap een pre’. Bij coachend leiderschap worden medewerkers gestimuleerd en geholpen het eigenaarschap van hun werk te goed in te vullen en worden ze aangemoedigd te leren en zich verder te ontwikkelen. Dat vergroot hun betrokkenheid bij beslissingen en het dagelijkse werk dat zij uitvoeren, zo stelt Planetree. ‘Daarin is het essentieel voor de leidinggevende om in goed contact te staan met de werkvloer. Hoe weet je waar je mensen op de werkvloer mee worstelen en wat doe je vervolgens met die informatie? Dat contact moet meer zijn dan een formaliteit. Ik denk dat zelfsturing in organisaties grotendeels mislukt waar leidinggevenden geen coachende vaardigheden hebben’.

Lees het hele artikel hier verder in Zorgvisie..

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan