Duurzaamheid; zoveel meer dan dubbelzijdig printen en papieren koffiebekers
‘Zorg onder druk’; het is vrijwel dagelijks de kop die een van de eerste pagina’s van de landelijke kranten siert. En dat is terecht, want dat de situatie in de zorg nijpend is en binnen afzienbare tijd een kookpunt bereikt lijkt een zekerheid. Het zijn de medewerkers, patiënten en cliënten die dit dagelijks aan den lijve ondervinden. We zijn geneigd naar de meest voor de hand liggende oplossingen te grijpen om het tij te keren. Maar stel nu dat een groot deel van de oplossing veel dichter bij ons ligt dan we ons realiseren. Dat we gezondheidsproblemen bij patiënten, cliënten én medewerkers deels voor kunnen zijn, in plaats van een reparatie uit te voeren op het moment dat het al te laat is.
Duurzaamheid is niet alleen van Jelle, Saïda of Esmeralda
Veel organisaties begonnen de noodzaak van duurzaamheid ruim een decenniumgeleden in te zien. Een thema dat destijds vaak ging over dubbelzijdig printen, papieren koffiebekertjes en ‘pak eens de trap in plaats van de lift’. Deze beweging werd doorgaans omarmt door een ‘Manager duurzaamheid’ aan te stellen of door wellicht een MVO-afdeling te starten, met een beetje geluk aangevuld door een fanatieke voorvechter ergens in de organisatie voor behoud van de natuur. Hoe mooi zou het zijn geweest als we duurzaamheid toen al hadden verheven tot een strategisch onderwerp. Helaas is de realiteit in de meeste zorgorganisaties anders. Duurzaamheid is niet alleen van Jelle de Manager Duurzaamheid, Saïda van personeelszaken of verpleegkundige Esmeralda. Een duurzame organisatie staat op een fundament van een integrale strategie en raakt daarmee ieders werk. Een koers waarin duurzaamheid, passend bij de organisatie, consequent vervlochten is net zoals mensgerichte zorg of beter nog samen met mensgerichte zorg.
Een gezonde leefomgeving voor patiënten, cliënten en medewerkers
Duurzaamheid is groter en belangrijker dan ooit. Niet alleen omdat een gezonde aarde nodig is voor al het gezonde leven van vandaag en de volgende generaties. Een gezonde leefomgeving heeft ongekende impact op onze mentale én fysieke gezondheid. De wetenschap leert ons dat de omgeving waarin we werken, wonen of zorg ontvangen een verschil van dag en nacht kan maken voor onze gezondheid. Dat betreft niet alleen wat we eten en drinken, maar ook het groen dat we zien als we naar buiten kijken, de lucht die we inademen en de manier waarop we met elkaar omgaan.
Het goede nieuws in deze complexe tijd is dat het werken aan duurzaamheid in de zorg verweven is met het bieden van de best mogelijke mensgerichte zorg. Daarvoor helpen de bestaande definities van mensgerichte zorg ons denken en gedrag op te rekken. Dus niet er ook nog bij doen maar mensgerichte zorg anders aanvliegen. Hoe dan? Daarover vertellen Cathy van Beek, Bestuursvoorzitter en Marita Bossers, Directeur van Planetree je veel meer tijdens het gratis Webinar ‘Duurzaamheid in de zorg’ op 27 februari van 13.30 – 14.30 uur.