Wat in Planetree beweegt jou? Met dit keer specialist ouderengeneeskunde Annemieke van Oostveen

Wat in Planetree beweegt jou? Met dit keer specialist ouderengeneeskunde Annemieke van Oostveen

Wat in Planetree beweegt jou? Met dit keer specialist ouderengeneeskunde Annemieke van Oostveen

Door Mascha Kreugel

Planetree beweegt mensen naar zorg zoals je die je dierbaren gunt. Maar hoe doen ze dat dan precies? Wat in Planetree beweegt jou? In deze rubriek ervaringsverhalen vanuit de zorg. Dit keer met Annemieke van Oostveen, specialist ouderengeneeskunde bij Rivas Zorggroep en kaderarts eerste lijn.

Puzzelstukjes in elkaar
“In 2003 begon ik bij Rivas en ik wist toen nog niks van Planetree”, aldus Annemieke van Oostveen, specialist ouderengeneeskunde bij Rivas Zorggroep. “Wel was ik al bezig met integrale geneeskunde en ‘Wat is geneeskunde nu precies?’ Ik had een hele tijd in het ziekenhuis als arts gewerkt en begon daarna als huisarts, waar ik zag dat het om veel meer gaat dan de ziekte in het leven. Eenmaal bij Rivas kwam ik al snel met Planetree in aanraking en toen vielen de puzzelstukjes in elkaar.”

Het gaat over de mens in ontwikkeling
“Het gaat in de zorg om de hele mens en dat bedoel ik niet als hol begrip”, gaat Annemieke verder. “In de ouderenzorg is dat misschien soms makkelijker te zien. Aan het einde van een leven gaat het niet meer om genezen. Het gaat over de mens in ontwikkeling. Mensen op de werkvloer hebben daar veel oog voor. Even stilstaan bij: ‘Wat heeft deze mens nodig en wat doet dat met mij?’ Verpleegkundigen en verzorgenden lijken dat bijna organisch op te pakken. Ik ben daar diep van onder de indruk.”

Welbevinden hangt niet aan een pil
“Door de jaren heen ben ik gaan zoeken hoe dat is voor artsen en wat Planetree voor artsen betekent. Wij zijn opgeleid om ziektegericht te denken. Hoe leer je dan ziekte als onderdeel van het geheel te zien? Ik zie daarin wel een verandering in de opleidingen. Jonge artsen hebben steeds meer belangstelling voor leefstijlgeneeskunde. Het aantal chronisch zieke mensen is gestegen en je ziet het ook door COVID-19. Welbevinden hangt niet aan een pil, maar heeft met bewegen, slapen, eten en zingeving te maken. Dat zie ik bij Planetree terugkomen.”

Methoden, kennis en voorbeelden
“Planetree gaf methoden om te zorgen dat wij goed kunnen aansluiten bij de mens en zijn biografie. Wij stappen als specialist ouderengeneeskunde op het laatste stuk in in iemands leven. Hoe faciliteer je dat daar ontwikkeling in plaatsvindt? Daarnaast verandert de relatie arts-patiënt, die wordt meer coachend en gelijkwaardig. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat dan om de ontmoeting en wat iemand nog wil. En een helende omgeving maakt veel uit. Waar is iemand, hoe menswaardig is de techniek, hoe voel je je als je ergens binnenkomt? Dat geldt zeker als je misschien al wat verward bent. Voor al die zaken waren kennis en voorbeelden.”

Inspiratie vanaf de werkvloer en leidinggevenden die ervoor open staan
“De ontmoeting met mensen op de Alblashof [verpleeghuislocatie – red] hielp daarbij bijvoorbeeld. Verzorgenden daar werkten al met Planetree. Ze gaven bijvoorbeeld aromatherapie en wilden graag kennis overbrengen over complementaire zorg. De teamleiders faciliteerden dat vervolgens en cliënten en mantelzorgers waren heel tevreden. De inspiratie kwam dus vanaf de werkvloer. Als de leidinggevenden ervoor open staan, kan het netwerk groeien en kun je elkaar inspireren. Rivas heeft Planetree omarmd, echt geluisterd naar de werknemers en ruimte geboden. Ze hebben gezien dat Planetree wat oplevert en zijn ermee aan de slag gegaan.”

Meer harmonie, minder stress
“Voor de meeste cliënten betekent nu de complementaire zorg dat er meer harmonie en minder stress is. De familie vindt het ook fijn. Je wil steeds het beste voor je naaste en bijvoorbeeld liever geen medicatie voor mensen met dementie om ze rustig te houden, maar aandacht voor het verhaal van iemand en een helend gesprek. Ik zie daarvan echt de goede resultaten en tevredenheid.  Zelf ben ik mede door Planetree van het topje van de ijsberg, zoals de klinische diagnose, steeds meer van de hele berg gaan zien. Wie is deze mens en wat heeft hij nodig van mij? Dat maakt mijn beroep interessanter en geeft het meer diepgang. Ik hoop dat steeds meer artsen daarin meegenomen en geraakt worden, zodat we minder ziektegericht en meer mensgericht gaan werken.”

Verbinding
Ook de organisatie als geheel wordt beter door Planetree. Het geeft tevredenheid, draagvlak en verbinding als je zoiets kan doen en deelt. Zeker voor grote organisaties geldt, dat als je iets positiefs met je werknemers doet en met samenhang, dan is er ook als er eens iets tegen zit voldoende reden om het met elkaar op te pakken. Je ziet ook dat de ondersteunende diensten bijvoorbeeld aandacht krijgen daarin. Iedereen heeft het gevoel dat ook hij of zij deel is van die hele ‘patient journey’. Of je nou op de IC of de OK [operatiekamer -red] staat of in de IT werkt, Planetree inspireert daartoe en brengt mensen samen. Het gaat om die verbinding tussen medewerkers en cliënten.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan