Succesvolle Planetree Tour met landelijke aandacht voor woonzorgcentra Zorggroep Almere en leefmilieus

Succesvolle Planetree Tour met landelijke aandacht voor woonzorgcentra Zorggroep Almere en leefmilieus

Het was alweer de zevende editie van de Planetree Tour, die donderdag 14 november jongstleden plaatsvond bij Zorggroep Almere. Organisaties vanuit heel Nederland kwamen langs om kennis te maken met de mensgerichte zorg die hier wordt geboden. Vooral de leefmilieus waar veel locaties van Zorggroep Almere mee werken, kunnen op belangstelling rekenen en worden enthousiast ontvangen.

Reuring of rust
Samen wonen met bewoners met dezelfde behoeften, dat klinkt zo normaal. Het gebeurt echter vaak, dat mensen in een woonzorgcentrum komen te wonen met mensen met hetzelfde ziektebeeld of dezelfde aandoening. Francis Kastermans, locatiemanager Polderburen: “Dat betekent dat mensen die van ‘reuring’ houden, soms wonen met mensen die wellicht wat meer behoefte hebben aan rust. Polderburen is een woonzorgcentrum waar de bewoners leven in leefmilieus. In een leefmilieu is niet het ziektebeeld bepalend voor de zorg en behandeling. Centraal staan de behoeften en mogelijkheden van de bewoner ten aanzien van wonen, contacten, rust, structuur en activiteiten in combinatie met de zorgvraag.”

Elk leefmilieu eigen accenten en medewerkers
Zo woont iemand die graag het contact met anderen opzoekt, of juist iemand die zich liever terugtrekt, samen met mensen met dezelfde behoeften. Elk leefmilieu heeft zijn eigen speciale accenten. Dat komt ook tot uiting in de manier waarop medewerkers met de bewoner omgaan, de inrichting en kleur van de huiskamers en het soort activiteiten dat georganiseerd wordt. Elke woning heeft een team vaste medewerkers, gespecialiseerd in de specifieke behoeften van de bewoners die in dat leefmilieu wonen. Er is een indeling gemaakt in vier leefmilieus; Uitnodigend waar zelf doen met de groep, prikkels en uitdagingen centraal staan, Structurerend voor mensen die meer op zichzelf zijn en behoefte hebben aan structuur, Bekrachtigend waar weinig prikkels zijn en 1 op 1 contact belangrijk is en Koesterend, voor mensen die kwetsbaar en angstig zijn en behoefte hebben aan rust. Daarnaast bestaan nog twee ‘Kleurrijke’ leefmilieus; een Surinaams-Antilliaanse groep en een gemengde groep met mensen die onder andere afkomstig zijn uit Marokko, Turkije en het Midden-Oosten. Voor deze kleurrijke groepen is het prettig, dat bijvoorbeeld de gewoonten, het eten en rituelen herkenbaar zijn voor de mensen die er wonen.

Altijd thuis en contactclowns
Naast de leefmilieus, hebben de deelnemers aan de Planetree Tour kennisgemaakt met het programma ‘Altijd Thuis’, waarin potentiele bewoners van een woonzorgcentrum eerst in hun thuissituatie worden bezocht om hun behoeften te inventariseren. Verder kwamen in de rondleidingen ook andere vormen van zorg aan de orde, bijvoorbeeld de contactclowns. Zeker bij mensen met dementie kunnen de contactclowns prachtige momenten laten ontstaan. Bewoners die voor het eerst in maanden weer lachen, contact maken, de kamer uitkomen; tal van voorbeelden kwamen voorbij en de bezoekende zorgorganisaties waren soms tot in tranen geroerd. Al met al een geslaagde Planetree Tour.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan