Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker ontvangt Planetree’s Gouden Certificering!

Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker ontvangt Planetree’s Gouden Certificering!

Het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker heeft de Planetree gouden certificering voor mensgerichte zorg ontvangen. Steeds meer mensen worden met succes tegen kanker behandeld. Wel is bekend dat er op lange termijn bijwerkingen kunnen ontstaan vanuit de behandeling met chemotherapie, bestraling of chirurgie. Het is dan ook van groot belang dat er bij deze mensen, ook wel ‘survivors’, hun hele leven goede controles plaatsvinden door gespecialiseerde teams. Het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker heeft zo’n team. Hier kijken de arts/verpleegkundige samen met de survivor naar mogelijke late effecten zodat er, zo nodig, vroegtijdig een behandeling gestart kan worden.

Deze Planetree gouden certificering voor mensgerichte zorg laat zien dat de survivor écht centraal staat in de zorg die door het Expertisecentrum verleend wordt. Bij het Expertisecentrum maken survivors samen met de behandelaar hun eigen behandelplan. Er wordt aandacht besteed aan de lichamelijke en psychische gezondheid en aan eventuele problemen met het vinden van werk of problemen in de arbeidssituatie. Vertrekpunt daarbij is de persoonlijke behoefte van de patiënt: wat wil hij/zij/hen in het leven bereiken? Deze mensgerichte aanpak is relatief nieuw en fundamenteel anders dan traditionele zorg, waarbij de arts vooral op basis van klachten een behandeladvies aan de patiënt verstrekt.

Dr Jacqueline Loonen is initiatiefnemer van het Expertisecentrum. Zij is kinderoncoloog en sinds 2014 verantwoordelijk voor de cancer-survivor-zorg in het Radboudumc. Jacqueline Loonen is verantwoordelijk voor het team dat op dit gebied zorg, onderzoek en onderwijs verzorgt.

“Als één van de bijna 100 organisaties wereldwijd die deze gouden certificering heeft ontvangen, is het Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker een schoolvoorbeeld van mensgerichte zorg in actie. Het Expertisecentrum is de eerste organisatie in zijn soort die deze erkenning krijgt, en zal als wereldwijd als rolmodel voor mensgerichte zorg dienen!”

– Susan B. Frampton, president van Planetree International, bij de toekenning van de certificering in 2021.

‘’Een kankerbehandeling kan tientallen jaren later nog invloed hebben op je gezondheid. Wij vinden het daarom enorm belangrijk om samen met de patiënt naar de toekomst te kijken. Dus niet alleen: ‘hoe voel je je vandaag?’ maar ook ‘wat wil je later?’ Misschien is er een kinderwens, wil iemand een marathon lopen of juist spelen met de kleinkinderen. Dát zijn de vragen die er toe doen; dáár hebben we onze zorg op ingericht. De erkenning van Planetree sterkt ons in onze overtuiging dat we met deze cultuuromslag op de goede weg zitten. We hopen dat veel zorgverleners zich bij ons aansluiten op dit pad!”

– dr. Jacqueline Loonen, kinderoncoloog en hoofd Radboudumc Expertisecentrum Late Effecten na Kanker.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan