Marita’s Blog

Lieve…,

Ik weet dat vele ervan gruwen en dat het commercieel uitgenut wordt, maar ik vind het altijd een feest om lieve berichtjes te sturen naar mensen die me dierbaar zijn. Oh, ik weet ook dat het niet nodig is om daarvoor tot Valentijnsdag te wachten, maar het overkomt mij toch ook wel dat niet ik altijd even alert ben om mijn waardering en dankbaarheid met regelmaat te laten blijken. Ik denk er wel vaak aan hoe belangrijk mijn naasten voor me zijn. Maar ja, wat hebben zij eraan wanneer ik dat ook niet met hen deel?

Meer als vanzelf gaat het wanneer zich een situatie voordoet waarin we iets voor iemand kunnen betekenen. In zo’n situatie laten we iemand gemakkelijker weten dat we voor diegene klaarstaan en graag iets voor hem of haar doen. Omdat ze belangrijk voor ons zijn of gewoon omdat we mensen graag helpen. Deze sleutel om goed te doen hebben we gelukkig allemaal. En dan bedoel ik goed doen niet in materiele termen, maar er gewoon ‘’zijn’’ voor iemand die dat kan gebruiken.

Ik kies bewust voor het woord ‘’zijn’’ en niet helpen. Iemand helpen kan een ongelijkheid of afhankelijkheid in de relatie tot die persoon betekenen. Er voor iemand zijn voelt voor mij gelijkwaardig. Je hoeft zeker niet te delen in de kwetsbaarheid van de ander, enkel door er echt te zijn stel jij je al kwetsbaar voor de ander op. Zelf zou ik dit niet kunnen doen met een muur om mij heen. Toch doen we dat in het dagelijks leven met grote regelmaat. Ik hoor veel leidinggevenden zeggen: ‘je kunt altijd bij mij aankloppen wanneer er iets is’. Maar zijn we er dan ook écht wanneer een collega gebruik maakt van dat aanbod? Of neemt de waan van de dag onszelf en onze gevoelens zo in beslag dat ons ‘zijn’ met hele andere dingen bezig is? De leiders die er zijn wanneer iemand erom vraagt maken het verschil. Zoals de beroemde schrijfster Maya Angelou zei: ‘Mensen vergeten wat je hebt gezegd, mensen vergeten wat je hebt gedaan, maar ze vergeten nooit hoe je ze liet voelen.’

Ok, ja ik ga die Valentijnskaartjes wel versturen, maar ik ga het er niet bij laten en zorg ook voor een moment om samen te zijn en er dan ook echt helemaal te ‘’zijn’’.

Wens jullie een liefdevolle Valentijn.

Marita

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan