Marita’s blog: Relatie met de tijd

Marita’s blog: Relatie met de tijd

Zoals elk leven met geboorte start, zo eindigt elk leven met het overlijden. Het één vieren we in vreugde terwijl het ander meer beladen is en omringd met angst en verdriet. Afscheid nemen van iemand die je dierbaar is, is mij onlangs ook overkomen. In onze situatie was er tijd voorafgaand aan het afscheid. Die tijd hebben we niet kunnen gebruiken voor gesprekken met onze lieve ma, maar de gesprekken zijn wel in stilte gevoerd met niet uitgesproken woorden. In het hart maar ook met het hoofd en vaak gedeeld met hen die achterblijven. Zo heb ik een relatie aan kunnen gaan met het de tijd tot het onvermijdelijke afscheid en dat hielp/helpt mij bij de acceptatie van het definitieve. 

Daarna komt het moment dat je uit de bubbel van die tijd komt en weer gaat werken. Ik vroeg me af of er parallellen zijn met de tijd waarin we momenteel verkeren, met vrees over verschillende varianten van virussen die leiden tot beperkingen en economische onzekerheden. Ook deze tijd raakt emoties van angst en verdriet om gemis. Kan ik in deze situatie ook een relatie aangaan met de tijd? Volgens mij wel. Om een relatie met deze tijd aan te gaan helpt het om goed te zorgen voor onze geestelijke conditie. Zet jezelf op een nieuws-dieet en zoek dingen op die jouw geest rust brengen. Voor mij was het tekenen. Deel je zorgen met iemand die eerder luistert dan met goedbedoelde adviezen komt of deel ze in stilte met een dagboek. Zo komen de zorgen uit het hoofd en worden ze vaak al kleiner en in ieder geval minder aanwezig in je gedachten.  Koester de stilte van de tijd.

Er is ook een groot verschil tussen deze periode en afscheid nemen van een dierbare. Aan deze tijd komt een einde. Diederik Gommers zei het met emotie in de stem na zijn vaccinatie: ‘een nieuw tijdperk is begonnen’. Ja, begonnen maar nog een tijdje niet merkbaar voor ons allen. Ik vergelijk deze tijd met de maanden waarin we, elke jaar weer, hunkeren naar de lente die we graag zien komen, gesteund door de wetenschap dat die ook gaat komen. We weten dan nog niet of we veel zonneschijn krijgen of bakken met regen, maar de lente komt. Ik gun jou en ons allen een goede relatie met de tijd die voor ons ligt, in de lente die gaat komen en het nieuwe tijdperk van Diederik. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. Het wordt een mooi jaar.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan