Zwaluwen als inspiratiebron voor leiderschap van de toekomst

Zwaluwen als inspiratiebron voor leiderschap van de toekomst

Zwaluwen als inspiratiebron voor het leiderschap van de toekomst

Wellicht kennen jullie de video van de mier die zich opgesloten voelt in een getekende cirkel op het blaadje waar hij staat. De mier gaat de lijn niet over en blijft maar bewegen in de cirkel. Kijk gerust de video, hij duurt maar 34 seconden. Ik moest aan de mier denken in de hectiek van deze tijd van het jaar maar ook in de hectiek die ik zelf ervaar in de tijdgeest waarin we verkeren. Er is een oorlog met onder andere enorm gestegen energieprijzen, die lijden tot een kettingreactie aan gevolgen. En dat is nog lang niet alles. We zitten in een klimaatcrisis, de arbeidsmarkten zijn vastgelopen en ga zo maar door. De opstapeling van dit alles creëert enorme onrust bij mijzelf. Ik -wij willen hier zo graag aan ontsnappen, maar vinden de weg niet over de getekende lijn. Net zoals de mier blijven we in rondjes lopen en ons zorgen maken zonder dat we verder komen.

De mier brengt mij bij zwaluwen en dan in het bijzonder de grote zwermen zwaluwen op weg naar een volgende bestemming. Elk najaar kunnen we dat spektakel aanschouwen. Deze zwaluwen gaan grenzen over en leggen ongekende hoeveelheden kilometers af. Zij doen dat niet onder het leiderschap van traditionele leiders. Zeg maar de leeuw op de rots die zijn roedel toeroept. En ze doen het ook niet met de dienende leiders die voor goede randvoorwaarden zorgen. Ze doen het samen. In de groep zit de wijsheid om de weg te vinden die hen de halve wereld over manoeuvreert om aan te komen op bestemming waar ze overwinteren. Er is niet één leider of managementteam, maar iedereen is leider. In de effectieve chaos gelden een paar afspraken. Wie op kop komt neemt de leiding en wordt na verloop van tijd weer afgelost. De kracht en wijsheid zit in de groep en wordt samen ingezet.

Ik ben ervan overtuigd dat als we die wijsheid en kracht in onszelf ook weer weten te vinden, we ook oplossingen vinden voor onze grote vraagstukken. Niet door tegen elkaar te schreeuwen maar door te luisteren en aan de kwaliteit van het contact te werken. Het vraagt van ons om de leiding te nemen wanneer we op kop raken met het vertrouwen dat we ook weer afgelost worden omdat de groep in verbinding met elkaar staat. In een tijd waarin wij steeds individualistischer geworden zijn, is dat een ommekeer. Het leiderschap van toekomst is veel meer fluïde, wendbaar zeg maar. Koersen zijn niet meer rechtlijnig of volgens economische modellen te voorspellen (als ze dat al waren). Ik wens ons toe dat we de verbinding herstellen, weer leren luisteren met hoofd en ons hart om samen de leiding te nemen. 

Met het vertrouwen dat we samen wijs zijn, ga ik graag met jullie op reis het nieuwe jaar in.

Marita Bossers – Nabben

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan