Marita’s blog: Mensgerichte zorg begint met toegang tot zorg

Marita’s blog: Mensgerichte zorg begint met toegang tot zorg

Vorige week vrijdag kreeg ik de mogelijkheid om het grootste ziekenhuisschip ter wereld te bezoeken. De Global Mercy was een aantal dagen in Rotterdam. Normaliter vaart dit schip langs de kusten van Afrika om daar mensen van zorg te voorzien die ze anders niet zouden krijgen. Het schip van 11 verdiepingen heeft 6 operatiekamers en 190 bedden waarvan 120 IC-bedden (om hier gevoel bij te krijgen: het Erasmus Ziekenhuis heeft 36 ok’s en 56 IC-bedden). Men biedt voornamelijk chirurgische zorg, mondzorg en palliatieve zorg. Daarnaast is het geven van voorlichting aan de bevolking en trainingen aan lokale zorgverleners een belangrijke taak.

Tijdens de rondleiding met veel films uit de praktijk werd het verhaal van Bernard uitgelicht. Bij zijn geboorte had hij een donker vlekje op zijn wang dat naar mate de tijd verstreek groter en groter werd. Het bleek een tumor. Toen Bernard tiener was, had de tumor de grootte van een hoofd. Lokale ziekenhuizen stelden de diagnose Neurofibromatose type 1, een goedaardige tumor, maar hadden niet de ervaring voor de noodzakelijke operatie. In zijn familie werd niet meer gedaan dan wachten op een wonder waardoor de tumor ook weer zou verdwijnen. Na grondige voorbereiding werd Bernard op de Global Mercy geopereerd.

Het verhaal van Bernard is één van de vele voorbeelden die dankzij deze hulp de kans op een normaal leven krijgen. Dagelijks kunnen 950 patiënten aan boord geholpen worden. Het bijzondere is dat alle medewerkers verbonden aan de Global Mercy vrijwilligers zijn. Voor artsen zijn er programma’s van minimaal 2 weken. Voor overige activiteiten duren de programma’s enkele maanden tot 2 jaar. Vrijwilliger zijn betekent overigens geen betaling, maar wel kosten voor bijvoorbeeld de maaltijden aan boord. Je hebt dus eigen middelen nodig of een sponsor. Ik ben geraakt door dit initiatief en het werk van deze vrijwilligers. (zie hier voor meer info https://www.mercyships.org/who-we-are/our-ships/the-global-mercy/)

Wat mij nog meer raakt is de belemmering om zorg te kunnen krijgen. Toegang tot zorg zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. De afgelopen twee jaar is over de hele wereld weer eens zichtbaar geworden dat zelfs in rijke landen, ook in Nederland, de toegang tot zorg en voorlichting niet vanzelfsprekend is. Ook in mijn dagelijkse werk merk ik dat velen niet zien dat we kwetsbare groepen niet of onvoldoende bereiken, waardoor zij gebrek aan goede voorlichting en zorg hebben.

Wanneer ik de onderzoeken noem die bijvoorbeeld beschrijven dat mensen met een lagere sociaaleconomische status een lagere levensverwachting hebben, ontstaat enige herkenning. Je kunt je denk ik makkelijk voorstellen dat door het leed dat met de toeslagenaffaire veroorzaakt is ook een achterstand in goede zorg schuil kan gaan. Nee, wij hebben niet de problematiek die in Afrika speelt, maar sluit vervolgens ook niet de ogen voor hoe onze problematiek eruitziet.

Ik wil niet alleen dromen over hoe wij als organisaties en als individuen net als de Global Mercy door onze samenleving varen om de mensen te vinden die onze hulp hard nodig hebben. Ik zie de politieke aandacht groeien, maar daar mogen we naar mijn mening niet op wachten. We kunnen meer doen in onze regio’s. We kunnen zelf het onderwerp agenderen en samenwerken met onze partners om barrières (sociale determinanten) die de toegang tot zorg belemmeren op te lossen. Ik doe de oproep in het volle bewustzijn dat er al goede initiatieven zijn. Door hen in onze nieuwsbrieven in de spotlights te zetten gaan we bijdragen aan hopelijk nog veel meer goede initiatieven. We erkennen op deze manier wat er al heel goed gaat en helpen graag bij wat nog beter kan.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan