Marij’s Blog: Raak jij ook zo off van online?

Marij’s Blog: Raak jij ook zo off van online?

Als we iets van deze ongekende en unieke Coronatijd leren, dan is het wel om wendbaar en mentaal veerkrachtig te zijn. Dat geldt voor de meesten van ons en ook voor Planetree.

Als je mij een jaar geleden had verteld dat wij de Train de Trainer, Focusgroepen, Planetree kickoff, inspiratiesessies etc. online gingen organiseren, dan had ik er waarschijnlijk hartelijk om gelachen en gedacht dat dat niet zou werken.

Appels en peren zijn allebei fruit
De wereld staat op zijn kop en dat brengt tevens nieuwe perspectieven met zich mee. Online perspectieven zoals interventies en trainingen die ook blijken te werken en die ook waarde toevoegen alleen op een andere manier. Je kunt geen appels met peren vergelijken maar het is wel allebei fruit. Je kunt een online Train de Trainer niet vergelijken met een offline/live versie, maar het gaat wel allebei om ontwikkelen, leren en groeien.

Leren vraagt energie
Nu we meer en meer gewend zijn aan het ‘zoomen’ en ‘teams-en’ is het belangrijk om tijd te nemen om ook je brein goed hieraan te laten wennen. Herken je dat je moe wordt als je de hele dag achter het scherm zit? Dat is best logisch want je brein heeft dat proces nog niet geautomatiseerd en leren en ontwikkelen vraagt energie. Het is een andere levensstijl en het gevoel van moeheid kan een teken zijn dat je aan het leren bent.

Wissel online activiteiten voldoende af met offline activiteiten. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, bepleit om na één uur schermtijd, vijf minuten van het scherm te gaan om iets anders te doen, offline, zoals naar buiten kijken, rondje lopen, koffie of thee zetten etc. Door online met offline activiteiten af te wisselen, zorg je beter voor jezelf en hou je jezelf veerkrachtig.

Vraag jezelf regelmatig ‘hoe gaat het met mij?’ en daag jezelf uit om te stretchen
Je kunt blijven hangen in je mening en je emoties over de huidige situatie. Je kunt ook een stapje dieper gaan, bewuster uitzoomen en met jezelf een praatje houden. Bijvoorbeeld door jezelf regelmatig af te vragen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt om vitaal te blijven.

Herken je dat het soms best spannend is en onzeker voelt om nieuwe dingen te doen?

Help je mind dan een handje door met mildheid te observeren en je ‘Calimero’-gevoel te omarmen én daarnaast de beweging te maken die je wilt met je ‘Calihero’- power.  Zo leer je steeds gemakkelijker en beter jezelf te stretchen voor persoonlijke ontwikkeling en verruim je je perspectief en bijbehorende vaardigheden. Mentale veerkracht is een van de belangrijkste skills voor 2021 (*)

Zorg dat online én offline activiteiten beiden van betekenis zijn en elkaar versterken. Zeker nu het ernaar uit ziet dat online een blijvende rol zal spelen ook straks in een ‘after-corona’ periode.

Marij Naarding, senior trainer en adviseur Planetree

(*) Wil je meer kennis, inzicht en inspiratie over mentale skills, stuur me dan een mail via marij@planetree.nl en boek het Planetree inspiratie webinar ‘Vitale Veerkracht- ontwikkel angst naar persoonlijke kracht’ voor je medewerkers en teams.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan