Flow!

Ken je dat gevoel dat alles wat je doet bijna vanzelf lijkt te gaan en je er veel plezier aan beleeft? Deze staat wordt ook wel flow genoemd.
Wanneer je in flow presteert is er een evenwicht tussen de mate waarin iets een uitdaging voor je is en de vaardigheden die je hebt.

Wanneer dit evenwicht er niet is en je uit balans bent kunnen er, afhankelijk van de waar de balans naar toe uitslaat, verschillende zaken gebeuren.

Stel de uitdaging vraagt meer van je dan wat je met je vaardigheden aankunt, dan kun je stress ervaren die voortkomt uit angst. Zorgen, ongerustheid en zelfs lamgeslagenheid kunnen je overvallen.
De balans kan ook de andere kant op uitslaan, dus de te klaren klus bevat nauwelijks uitdaging en het kost je geen enkele moeite. Ook dat is niet fijn omdat gevoelens van wellicht in het begin ontspanning op een gegeven moment omslaan in verveling.
Kortom, de beide uitersten zijn op de lange termijn niet fijn.

Werk in de meeste sectoren, maar zeker ook in de zorg, brengt doorlopend veranderingen met zich mee. Door verschillende factoren kunnen die veranderingen opstapelen of ineens heel erg snel gaan. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van nieuwe technologieën in combinatie met oplopende aantallen openstaande vacatures. Dan kun je zomaar van werken in flow naar werken in een stressvolle omgeving gaan, omdat je vaardigheden op dat moment niet passend zijn.

Wat doen organisaties er momenteel aan om hun medewerkers voor te bereiden op anders werken in de zorg? En wat doe jij er als medewerker zelf aan?

Ik denk dat we mogen stellen dat de zorgsector een enorme transitie te wachten staat en om mij heen zie ik ook leiders en beleidsmakers volop in de weer met strategieën die aan die transitie kunnen bijdragen. In de uitvoer van de zorg zie ik zeker veranderingen ontstaan, maar toch ook nog wel heel erg veel het zoeken naar oplossingen die horen bij het ‘oude’ systeem. Met als gevolg dat stress aan alle kanten aan het oplopen is. We zijn ‘uit de flow’.

Het goede nieuws is dat flow te organiseren is. Hier zijn kilometers boeken over geschreven. Hieronder een opsomming van wat – naar mijn idee – nodig is om flow in een veranderende omgeving te krijgen:
• Het vertrouwen dat je samen aan de slag gaat. Samen betekent hier dat we aan elkaar en aan onze opgave gecommitteerd zijn en veiligheid creëren. Niet alles zal altijd goed gaan. Fouten maken mag zolang we leren en het niet verwijtbaar is,
Krachten bundelen. Elkaars talenten kennen en inzetten en zo samen veranderingen aangaan. Samenwerken dus.
Nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Maatwerk helpt hierbij. Wat en hoe leert iemand? Vanuit het commitment leren we allemaal, maar dat hoeft niet te betekenen dat we allemaal hetzelfde moeten leren.
Samen presteren. Gecommitteerd zijn betekent ook dat, terwijl we ons werk doen en samen leren, we ook samen reflecteren. Elkaar helpen, aanspreken en complimenteren om een gedeeld doel te bereiken. Die gesprekken zijn nodig. Data helpt om het reflecteren te ondersteunen.
Focus. Doe wat moet en de rest niet. Er is nog te veel ‘de rest’ in de zorg.

In de opsomming hierboven vind je aspecten van IQ, EQ en SQ samen.
Veel van de plannen die ik zie, zowel organisatieplannen als teamplannen, missen de mix van de verschillende Q’s.

Ik wens iedereen veel flow toe!

Marita

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan