De 5 basisprincipes van het waarderen van medewerkers

De 5 basisprincipes van het waarderen van medewerkers

Wanneer je aan jouw eigen ervaringen denkt is het zo logisch: waardering krijgen voor iets wat je hebt gedaan zorgt ervoor dat je je goed voelt. 

 Studies tonen zelfs aan dat het ontvangen van waardering en dankbaarheid kan leiden tot  meer optimisme, betere sociale banden en een positieve impact op je gezondheid. Vertaalt naar de werkcontext betekent dit dat het actief waarderen van medewerkers kan leiden tot meer en betere betrokkenheid, tevredenheid en een verandering in de organisatiecultuur. 

In dit artikel lees je over de vijf basisprincipes om waardering en dankbaarheid te tonen aan medewerkers. We delen hoe je inspanningen van medewerkers kan erkennen, in de spotlights zet en hoe je dit het beste kunt aanpakken.    

  1. Maak het waarderen van medewerkers PERSOONLIJK

In de kern gaat gezondheidszorg over mensen die voor mensen zorgen. Het is logisch dat degenen die voor een carrière op dit gebied hebben gekozen, worden gemotiveerd wanneer ze weten dat hun inspanningen verschil hebben gemaakt in iemand zijn leven.  

De meest eenvoudige manier om het uiten van je waardering voor medewerkers te verbeteren, is dan ook door het persoonlijk te maken. Of je nu de tijd neemt om een handgeschreven notitie naar een collega te sturen of opmerkingen deelt uit cliëntenenquêtes waarin een bepaalde medewerker specifiek wordt genoemd – de tevredenheid van medewerkers verbetert wanneer elk individu zich erkent voelt. 

  1. Maak het waarderen van medewerkers SPECIFIEK

Details zijn belangrijk. Algemene waardering uitspreken aan iemand die excellente mensgerichte zorg laat zien is mooi. Wat deze waardering nog meer kracht geeft, is het specifiek maken van het gedrag wat positief opviel.  Wat zag je de collega doen en welk effect had dat op de cliënt of een andere medewerker? Bijvangst is dat je met dit handelen de verwachtingen van de organisatie vaststelt over hoe mensgerichte zorg er in de praktijk uitziet.  

  1. Houd de waardering van medewerkers EENVOUDIG

In de drukke en soms chaotische waan van alle dag is het belangrijk om het waarderen van medewerkers eenvoudig te houden en op tijd te uiten. Willen we dat medewerkers het positieve gedrag of de houding die ze lieten zien vaker laten zien, moeten ze zich kunnen herinneren wat ze deden. Streef daarom naar waardering in het moment zelf.  

Deze waarderingstoolkit van Planetree International helpt je daarbij. Onthoud: ongevraagde en onverwachte waardering is het soort eenvoudige waardering waar we het meest naar verlangen en het kost geen moeite en tijd 

  1. Maak de waardering van medewerkers INCLUSIEF

Een algemene vuistregel voor elk effectief programma voor het waarderen van medewerkers is dat het alle medewerkers betreft. Geen enkele zorgverlener is waardevoller dan een ander en daarom mag niemand worden uitgesloten. Echte en oprechte waardering wordt gevoeld op elk niveau van een organisatie en is de drijvende kracht bij het ontwikkelen en onderhouden van een mensgerichte cultuur. 

  1. Houd de waardering van medewerkers ECHT

De meest effectieve manier van waardering tonen, ligt op de grens tussen het enkel waarderen van buitengewone prestaties en het overmatig waarderen.  Overmatig waarderen zorgt er voor dat de waardering voor iets waar je je echt voor hebt ingezet, minder waardevol aanvoelt. Aan de andere kant moeten we voorzichtig zijn met het onzichtbaar maken van waardering.  

Welke systemen voor medewerkerswaardering kent jouw organisatie? Stel jezelf eens de volgende vragen: 

  • Hebben wij een gestructureerde manier voor het waarderen van onze medewerkers? 
  • Zo ja, bevatten deze programma’s voor waardering van medewerkers deze 5 elementen? 
  • Wanneer heb je voor het laatst je waardering naar een collega uitgesproken voor alledaagse uitmuntendheid? 
  • Waar wacht je nog op? 
  •  

Wil je meer informatie over het implementeren van succesvolle programma’s voor de waardering van medewerkers om zo de mensgerichtheid in je organisatie te vergroten, neem dan contact met ons op. 

info@planetree.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan