Asster lanceert escaperoom ‘Nicky’

Asster lanceert escaperoom ‘Nicky’

‘Gezondheidszorg mensgerichter maken’

De zorgverlening staat al jaren onder druk: niet alleen België, maar ook Nederland vergrijst waardoor steeds meer ouderen zorg nodig hebben. Medewerkers ervaren hoge werkdruk en kwaliteitseisen worden steeds strenger. Asster besluit haar zorgverlening te optimaliseren door het inzetten van de escaperoom ‘Nicky.’ Per 20 juli is Nicky ook beschikbaar voor Nederlandse zorgorganisaties.

De geestelijke gezondheidszorg mensgerichter maken is al langer één van de belangrijke pijlers uit de missie van het Belgische psychiatrisch ziekenhuis en verzorgingstehuis Asster. Uit onderzoek is bekend: de beste manier om vaardigheden te leren – de vaardigheid om je in te kunnen leven in de cliënt en om dat mee te kunnen nemen in een effectievere therapie- is het zélf ervaren. Hier zorgt ‘Nicky’ voor. Asster ontwikkelde samen met Planetree &Happy de escaperoom ‘Nicky’ in ambitie tot meer mensgerichte zorg. Ervaringsdeskundigen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling ervan.

Nicky
De escaperoom vertelt het verhaal van patiënt Nicky, 29 jaar. Nicky is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en loopt tegen ongenoegens aan. Door de escaperoom leren de zorgmedewerkers hun patiënt steeds beter kennen en kunnen zij hun aannames over Nicky herzien. Via het patiëntendossier worden de zorgmedewerkers voor verschillende opdrachten en uitdagingen geplaatst. Puzzels en breinbrekers oplossen helpen hen om de volgende fase in Nicky’s traject te ontdekken. De deelnemer gaat dus letterlijk mee in het verhaal van Nicky. Een team van speciaal opgeleide medewerkers begeleidt elk spelersteam hierbij. Na de training wordt het gesprek met de zorgmedewerkers gevoerd. Er ontstaan reflectiemomenten, bewustwording en het empathisch vermogen wordt aangewakkerd. ‘Het mooie aan deze escaperoom is dat de zorgmedewerkers hun patiënten, bewoners en naasten met nog meer empathie gaan zien, zegt Sandra van Rijswijk, een van de ontwikkelaars. ‘

Inlevingsvermogen stimuleren
Het inlevingsvermogen van de zorgmedewerkers wordt gestimuleerd en de kernwaarden zet Asster hiermee om in de praktijk. Het sámen zoeken naar de juiste oplossing vergroot ook de samenhang tussen collega’s en ondersteunt duurzame gedragsverandering.
Nicky’s escaperoom is niet de eerste escaperoom die Planetree en &Happy hebben ontwikkeld. Zo is er ook escaperoom ‘Gerda,’ speciaal ontwikkeld voor de ziekenhuiszorg en ‘Harm,’ die over mensgerichte zorg gaat in combinatie met zorgtechnologie. De escaperooms worden altijd in samenwerking met een zorgorganisatie ontwikkeld. Hierdoor sluit zowel het spel als de bijbehorende training goed aan op de praktijk en de behoefte van zorgmedewerkers. Naast de samenwerking met Asster, is Nicky’s escaperoom in samenwerking met Notion Concepts en Coded Club ontwikkeld. Notions concepts voor het concept en verhaal en Coded Club voor de puzzels passend bij het verhaal.

Planetree en &Happy hebben dezelfde missie: de zorg persoonsgerichter maken. Zorg die de kwaliteit van leven en het welzijn vergroot. Planetree zet organisaties in beweging om mensen die zorg geven en krijgen optimaal te verbinden.
&Happy ontwerpt samen met organisaties spellen waarmee het gedrag van mensen op een duurzame manier wordt beïnvloed. De escaperooms zijn ontwikkeld zodat zorgverleners meer te weten komen over de sociale, geestelijke en emotionele behoeften van een cliënt. In een levensechte woonkamer, ontworpen als ‘escaperoom’ werkt een team samen om de gewoontes, rituelen en levensverhalen van een cliënt te ontdekken. Mede dankzij de bijbehorende training die door Planetree op maat wordt uitgewerkt, worden de ervaringen en inzichten duurzaam geborgd.

Nicky is vorige week bij Asster in België in gebruik genomen en vanaf 20 juli 2023 ook beschikbaar voor organisaties in Nederland.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan