Aromatherapie

Wonen, werken en bezoeken in een niet aangenaam ruikende omgeving is niet meer van deze tijd.

Wat is aromatherapie, welke geuren en oliën worden gebruikt?
De term aromatherapie wordt gebruikt om een bepaalde tak van de kruidengeneeskunde aan te duiden. Het is een samenstelling van 2 woorden: ‘aroma’ wat geur betekent en ’therapie’ wat betekent een behandelmethode om iets op te lossen. Dus letterlijk middels geuren een bepaald resultaat verkrijgen. De aroma’s die wij gebruiken zijn geen synthetische parfums maar etherische oliën die verkregen zijn, middels stoomdestillatie, uit 100% natuurlijk oliehoudend plantaardig materiaal. Daar waar het prijstechnisch mogelijk is van gecertificeerde biologische kwaliteit en anders van wilde teelt of conventionele teelt.

Deze heerlijk geurende, vluchtige oliën zijn vanwege hun samenstelling allemaal antibacterieel, anti viraal en schimmeldodend en zijn hierdoor uiterst geschikt voor het gebruik in de zorgsector. De geuren die wij gebruiken zijn gebaseerd op 17 jaar ervaring in de zorg voor zowel care als cure. In het algemeen kan je zeggen dat we voornamelijk de oliën gebruiken van bomen en citrussen met af en toe enkele bloemen erbij. Dit vanwege het feit dat deze geuren voornamelijk rustgevend zijn en een algemene werking van welbehagen hebben. Momenteel werken wij met een mengsel (synergie genoemd in de aromatherapie) van mandarijnen, sinaasappel, grapefruit, cederhout en citroenmelisse.

Wat maakt dat aromatherapie bijdraagt aan een helende omgeving in verpleeg- en ziekenhuizen?
Het antwoord hierop is direct duidelijk als je je de volgende vraag stelt: Hoe ruikt het bij jullie op de afdeling?
Wonen, werken en bezoeken in een niet aangenaam ruikende omgeving is niet meer van deze tijd. Het OMC concept is ontwikkeld om de verpleegafdelingen te ontdoen van de zogenaamde ziekenhuislucht en deze te voorzien van een aangename geur middels het koudverstuiven van etherische oliën. Het vernevelen van aangename geuren op de verpleegafdelingen is een van de vitale onderdelen van een healing environment. Een aangename geur, kunst, veel daglicht, groenvoorziening, ruimte voor spirituele beleving etc. dragen bij aan een omgeving dat een klimaat schept om het welbehagen van de bewoners, patiënten, cliënten, medewerkers en de bezoekers te optimaliseren en het genezingsproces te bevorderen.

Zijn er mooie voorbeelden van waar aromatherapie goed werkt?
Overal op de verpleegafdelingen, met name op de PG afdelingen en somatiek werkt het OMC concept tot volle tevredenheid van iedereen. Er wordt meestal begonnen met een afdeling waar we een proefplaatsing doen en daarna wordt bijna altijd overgegaan tot volledige plaatsing. Vervolgens komen er meerdere afdelingen bij per locatie, daarna volgen meerdere locaties en dan groeien we verder door naar een stichting brede dekking van het OMC systeem. Wij hebben jarenlange relaties met onze klanten waar we allemaal een goed contact mee hebben.

Meer specifiek werkt het OMC systeem heel goed op de nierdialyse, ons systeem is reeds vele jaren in gebruik op de nierdialyse van het AMC en het VU in Amsterdam. Ook in de geestelijke gezondheidszorg werkt het OMC systeem ook naar volle tevredenheid voor de cliënten van GGzE en Vincent van Gogh GGZ. We hebben ook een draagbare versie, die wordt ingezet op de kamers van de bewoners zelf en in de hospices wordt het OMC systeem ook meer en meer geplaatst.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de geursystemen van OMCBV? Bel of mail ons gerust. Wij beantwoorden graag al uw vragen.
+31 (0)46 4360401
info@omcbv.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan