Vervoer met een riksja! Hoe leuk is dat?!

Vervoer met een riksja! Hoe leuk is dat?!

Lekker de wind door de haren laten waaien tijdens een ritje in een riksja, op weg naar het Vrijthof, de markt of Sint Pieter in Maastricht. Dat wil toch iedereen! Maar wat is dat nu, een riksja? Het woord riksja komt van het Japanse woord jinrikisha (jin=mens, riki=kracht, sha=voertuig), wat betekent “op mensenkracht aangedreven voertuig”.

 

De bij Planetree aangesloten zorgorganisatie Sevagram in Zuid-Limburg (cluster Maastricht) krijgt binnenkort een eigen riksja. Bestemd voor de bewoners van de locaties Licht en Liefde, Scharwyerveld, Campagne en ook de thuiszorgcliënten van Sevagram. Dit dankzij de fondsenwerving door steunstichting Sevagram Verwenzorg is het gelukt om samen met de stichting Fietsen Alle Jaren deze riksja te kunnen aanschaffen voor Sevagram.

 

Fietsen Alle Jaren (FAJ), een landelijke stichting die ervoor zorgt dat ouderen en bijvoorbeeld mensen die slecht ter been zijn, gratis worden vervoerd met een elektrisch ondersteunde riksja:  de bewoner zit voorin op een bankje met een familielid, vriend/ vriendin of zorgverlener en een vrijwilliger bestuurt de riksja. Een twintigtal vrijwilligers is opgeleid om de riksja veilig te besturen en de passagiers goed te laten in- en uitstappen.

 

Persoonlijk begeleidster Cynthia Eberhard van Campagne weet er inmiddels alles van hoe leuk het is om riksja’s in te zetten als vervoermiddel voor bewoners. Afgelopen zomer mocht de riksja van een collega zorgorganisatie af en toe ingezet worden. De belangstelling was groot.

Binnenkort kunnen bewoners en thuiszorgclienten in het cluster Maastricht gratis gebruik maken van dit unieke concept, zo vaak als zij willen.

Via een reserveringssysteem van de stichting Fietsen Alle Jaren kan de riksja gereserveerd worden.  Ook familieleden van bewoners zijn blij met de mogelijkheid een bijzonder fietstochtje te maken! Cynthia verwijst naar een mailtje van een zoon die een tochtje met zijn moeder maakte: “Haar zoon schreef mij dat hij het in 1 woord fantastisch had gevonden. Zowel voor zijn moeder als voor hemzelf. Zijn moeder genoot haar leven lang al van fietsen en dus nu weer.”

 

Wilt uw organisatie ook riksja’s inzetten als vervoermiddel voor ouderen? Kijk dan op www.fietsenallejaren.nl of stuur een mail naar info@fietsenallejaren.nl

Of neem contact op met marion.schmitz@sevagram.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan