Mensgerichte Zorg Certificering

Betekenisvol Certificeren

Planetree reikt de Mensgerichte Zorg Certificering uit aan organisaties die excellente zorg waarmaken.

De Mensgerichte Zorg Certificering geeft de zekerheid dat je op alle niveau’s binnen de organisatie structureel én doelgericht werkt aan het continu verbeteren van mensgerichte zorg.

In 2017 deed de National Academy of Medicine (NAM) onderzoek naar het versterken van organisatieculturen waarin actieve betrokkenheid van cliënten, naasten en medewerkers de norm is. Aan dit onderzoek werkten onder andere mensen van Harvard en Yale mee. De uitkomsten bevestigen en onderbouwen de Planetree Aanpak van implementatietraject tot een certificering. Dit zien we ook terug in de publicatie in het BMJ (British Medical Journal, oktober 2019)

Planetree neemt niet de norm, maar de organisatie en haar mensen als uitgangspunt.
Zo realiseer je mensgerichte zorg op een wijze die perfect past bij jouw specifieke cultuur en bedrijfsvoering.

Het Mensgerichte Zorg Certificeringsprogramma, dat gebaseerd is op het wetenschappelijk onderzoek, vergroot de actieve betrokkenheid en het partnerschap van clienten, naasten en medewerkers, verbetert de ervaren kwaliteit van zorg en vermindert de totale kosten.

Het programma is gebaseerd op 5 pijlers; de versnellers. Deze versnellers – met bijbehorende criteria – zijn ontwikkeld om te helpen de organisatie te laten groeien in mensgerichte zorg en prestaties continu te evalueren en te optimaliseren. Om de Mensgerichte Zorg Certificering te krijgen moet een instelling niet alleen aantonen dat aan ieder criterium wordt voldaan maar worden de  ervaringen van clienten, naasten en zorgprofessionals over de dagelijkse praktijk bevraagd.
Wil je meer lezen  over de versnellers en criteria vraag dan onze brochure aan via onderstaande contact button.

Organisaties die de Mensgerichte Zorg Certificering hebben behaald, vind je hier.

De criteria

De criteria zijn ontwikkeld met uitgebreide input van een internationale adviesraad: de International Designation Advisory Council, waarin vertegenwoordigers van de Joint Commission International, The International Society for Quality in Healthcare (ISQua), evenals koplopers uit zorgorganisaties en landelijke accreditatieorganisaties zitting hebben. De criteria werden op basis van de feedback van zorgverleners, organisaties die de belangen van zorgconsumenten behartigen en zorgdeskundigen over de hele wereld verfijnd.

Samen weerspiegelen de criteria waaruit de Mensgerichte Zorg Certificering bestaat, de fundamentele principes van een mensgerichte cultuur. De certificering kan worden gebruikt om de invoering van mensgerichte zorg richting te geven en te versnellen. Daarnaast kan het worden gebruikt als formele, internationale erkenning voor de organisatie en de zorg die wordt geleverd.

Voor wie is de Mensgerichte Zorg Certificering bedoeld?

De Mensgerichte Zorg Certificering is zó ontwikkeld dat het op alle organisaties voor zorgverlening toegepast kan worden, ongeacht grootte, locatie of formeel verband met Planetree.