Deel dit bericht

nieuws

Handmassage is meer dan een massage in het Flevoziekenhuis

Het is algemeen bekend dat aandacht groot effect heeft op het welzijn van patiënten. Daarom heeft het Flevoziekenhuis de laatste jaren op verschillende manieren aandacht besteed aan massage.

Over massage

Het woord ‘massage’ is geïntroduceerd door de Fransman Lépage in 1813. Gezonde mensen raken zichzelf steeds aan; wassen, afdrogen of wrijven zijn normale dagelijkse bezigheden waar we niet eens over nadenken. Nu blijkt dat deze handelingen meer functies vervullen dan bovengenoemd; aanraken stimuleert de huid. Het onderzoek naar huidstimulatie is nog lang niet afgerond, maar voorlopig weten we voldoende om aan te nemen dat huidstimulatie geen luxe maar noodzaak is. Aanraking is een basale menselijke behoefte. Vooral bij verdriet, eenzaamheid en angst kan een zorgzame aanraking soms meer betekenen dan vele woorden van troost.

Waarom massage in het Flevoziekenhuis?

Op dit moment (najaar 2013) worden op zes afdelingen handmassages gegeven door een groep van 25 speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers. Zij worden hierbij begeleid door de complementaire zorgconsulente. Patiënten ervaren een handmassage als een ontspannend en rustgevend moment van aandacht. Vrijwilligers zijn blij iets voor hen te kunnen betekenen. Er zijn overigens geen kosten verbonden aan deze massages.

Ook voor baby’s

Sinds 2012 wordt massage ook gebruikt bij zieke en te vroeg geboren baby’s. Deze baby’s moeten vaak lang in het ziekenhuis verblijven. Een stressvolle periode voor kind en ouder. Door deze baby’s ‘comfortmassage’ te geven, reduceert de stress. Het biedt troost en rust en ook wordt het hechtingsgevoel tussen ouder en kind verstevigd. De verpleegkundige van afdeling Neonatologie of de Kinderafdeling leert de ouders deze vorm van massage toe te passen, zodat zij de massage ook thuis kunnen geven.

Bijzondere reacties

Complementair zorgconsulente Ingrid van der Voort verzorgt veel handmassages. Zij vertelt: “Het is bijzonder om te ervaren dat ringen en armbanden die tijdens een handmassage opgemerkt worden, ook vaak een aanleiding kunnen zijn om verhalen te vertellen. Zo kwam ik via een Ajax-ring in gesprek met een echte fan, met alle mooie verhalen die daarbij horen. Een patiënt heeft dan even een moment van ontspanning in een spanningsvolle omgeving.”

Andere reacties zijn:

–          Wat voelt dat goed!

–          Dit had ik niet verwacht, wat heerlijk.

–          Het ontspant mij zo dat ik even niet aan de pijn denk.

–          Ik moet even huilen hoor.

–          Wat hebben we fijn over vroeger gepraat.

 

“Massage biedt geen genezing, maar is helend en verbetert de kwaliteit van het leven.”

Deel dit bericht