Share This Post

Aanvullende zorg en zingeving / Alle plaatsen / Betere zorg / dood / Gehandicaptenzorg / levenseinde / overlijden / palliatieve zorg / picto / pictogrammen / wensenboek

Wensenboek rondom overlijden in beeldtaal van Fatima Zorg

Wanneer een cliënt overlijdt is het erg prettig om te weten wat de wensen van die cliënt rondom ziekte en overlijden zijn. Daarvoor heeft de werkgroep Palliatieve Zorg van Fatima Zorg een wensenboek ontwikkeld.
Het wensenboek is er in twee varianten. De ene variant is voor cliënten, waarin zij zelf kunnen lezen, ondersteund met pictogrammen en foto’s, waar zij over na kunnen denken en welke keuzes er eigenlijk allemaal te maken zijn. De cliënt wordt uitgenodigd om (al dan niet samen met een begeleider) te kleuren, schrijven, knippen en plakken in het boek. Zo kunnen er gesprekken ontstaan over ziek zijn en doodgaan, levenssovertuigingen, maar ook over wat voor soort kist je graag wilt, en welke muziek er gedraaid mag worden tijdens de dienst.

Het tweede boek is voor de familie en begeleiders van de cliënt. Daarin wordt bijvoorbeeld vastgelegd of er familieleden zijn die willen waken tijdens de laatste levensfase, maar ook praktische zaken zoals door welke onderneming de uitvaart verzorgd moet worden.

Op deze manier krijgen cliënten, begeleiders en familie ondersteuning in het aangaan van dit soort belangrijke gesprekken, en een handvat dat veel steun en duidelijkheid kan bieden rondom overlijden. Het wensenboek is te downloaden in het gedeelte “folders en brochures” van het mediacentrum op de website van Fatima Zorg.

Wilt u meer informatie over het wensenboek? Klik hier voor meer informatie of neem dan contact op met pr@fatimazorg.nl

 

Share This Post