Share This Post

aanvullende zorg / Aanvullende zorg en zingeving / complementair / doek / Eigen keuze en verantwoordelijkheid / kanker / kleding / Menselijke interactie en liefdevolle bejegening / nieuws / Polikliniek / Verpleeg of verzorgafdeling / Ziekenhuis

Embrace-doek voor borstkankerpatiënten

Wanneer je als vrouw naar het ziekenhuis moet om je te laten onderzoeken of behandelen voor borstkanker, moet je daarvoor je bovenkleding uittrekken. Vaak moet je, voor de arts bij je is, nog even wachten. Dit wachten duurt gevoelsmatig vaak erg lang en het feit dat je bovenlijf ontbloot is kan een gevoel van kwetsbaarheid met zich meebrengen. Ingrid van der Voort, kwaliteitsmedewerker en complementaire zorg consulent bij het Flevoziekenhuis, heeft dit althans wel zo ervaren tijdens haar patiëntervaring, in haar ‘eigen’ ziekenhuis.

Ingrid vertelt (uit: Arts en Auto, december 2012): “Zit je daar te wachten; half bloot, maar je voelt je compleet naakt. Het duurt misschien maar een paar minuutjes, maar het voelt als uren. En dan begint zo’n arts een gesprek met je, terwijl je daar dus nog steeds halfbloot zit. Het maakt een toch al ongelijkwaardige situatie nog ongelijkwaardiger”.

Ingrid en haar collega Marleen Richards (verpleegkundige in het Flevoziekenhuis) vonden dat dit anders zou kunnen. En zo is het idee voor de embrace-doek ontstaan.

 

De embrace-doek

De embrace-doek is een omslagdoek van zeer zacht materiaal (om de huid te sparen), die de patiënt in één beweging om kan slaan en die ook bij beweging niet afzakt, door simpele naden op embrace doek roodde schouders. De doek is ontworpen door de dochter van Ingrid.

Het gebruik van de embrace-doek gaf Ingrid inderdaad meer een gevoel van gelijkwaardigheid tijdens het vervolg van haar behandeling; ze voelde zich veiliger en het wachten was minder onaangenaam. Dit gunde zij andere patiënten in gelijkwaardige situaties natuurlijk ook. De embrace-doek was daarom niet lang daarna te koop. In eerste instantie werd de doek voornamelijk door patiënten zelf gekocht, maar nu heeft ook het Flevoziekenhuis besloten de embrace-doek aan te bieden aan haar patiënten.

“Veel borstkankerpatiënten vinden het terecht vervelend dat ze zo nu en dan met een half ontbloot bovenlijf moeten wachten. We proberen die tijd natuurlijk te minimaliseren, maar dat lukt nooit helemaal. We vinden het dan ook heel fijn dat wij hen nu deze mooie en prettige omslagdoek kunnen aanbieden”, licht oncologisch chirurg Suzan van der Meij de aanschaf van de doeken toe.

Moment
De borstkankerpatiënten van het Flevoziekenhuis krijgen de embrace-doek op het moment dat het behandeltraject begint. Zij mogen de embrace-doek houden, zodat zij de doek te allen tijde mee kunnen nemen wanneer zij het ziekenhuis bezoeken voor een onderzoek of behandeling bij de mammapoli, de afdeling radiologie of bij radiotherapie.

De embrace-doek van het Flevoziekenhuis is gemaakt in een niet te opvallende kleur blauw en voorzien van het ziekenhuis-logo en het embrace-logo. Daarin zijn twee armen verwerkt die symbool staan voor het koesteren van de kwetsbare patiënt.

Groot succes

Drie jaar na de productie van de eerste embrace-doek, wordt de doek steeds meer ontdekt. Ook andere ziekenhuizen gaan over tot de aanschaf van de doeken.

Embrace doekPatiënten ervaren een vorm van bescherming door het dragen van de doek, voelen zich serieus genomen in hun kwetsbaarheid en vinden het een groot pluspunt dat de doek zo makkelijk om te slaan is. Ook in bed dragen sommige patiënten de doek, omdat ze zich daar prettig bij voelen. Het is als het ware onderdeel van de garderobe geworden.

Het succes van de embrace-doek ligt vooral in het feit dat het door een patiënte, vanuit haar eigen ervaring en behoeftes, is bedacht en ontwikkeld. Daardoor sluit het ook goed aan bij de behoeftes van andere patiënten. Ingrid spreekt geregeld met gebruiksters van de doek om zo ook hun ervaringen te horen. Dit is Planetree is volle glorie.

Omdat nóg meer patiënten, ook zij die anderstalig zijn, deze embrace-doek niet onthouden mag worden, wordt het beschikbare informatiemateriaal nu ook vertaald in het Engels en waarschijnlijk ook in het Frans en/of Arabisch.

Met Ingrid gaat het inmiddels weer goed. Door haar ervaring heeft haar werk een verdiepingsslag gemaakt en is haar inlevingsvermogen groter geworden. De patiënten, met wie zij dagelijks werkt, complimenteren haar hier regelmatig voor.

Haar eigen embrace-doek, het allereerste exemplaar, neemt ze nog steeds mee als ze voor controle gaat.

 

Een pakkend filmpje, gemaakt door Medisch Contact, waarin Ingrid zelf vertelt over de embrace-doek, kun je hier bekijken.
De initiatiefnemers van de embrace-doek, Ingrid van der Voort en Marleen Richards, hopen dat andere ziekenhuizen in Nederland het voorbeeld van het Flevoziekenhuis volgen. Meer informatie op www.embracedoek.nl.

Share This Post