High Intensive Care
Om cliënten die in ernstige psychiatrische nood verkeren op een andere, menswaardigere manier op te vangen en te behandelen, opende GGzE eind 2012 als eerste GGZ-instelling in Nederland een psychiatrische High Intensive Care (HIC). Het is een afdeling voor cliënten met zeer ernstige psychiatrische klachten bij wie de eigen veiligheid, of die van anderen, in gevaar is. Indien nodig kan de zorg tijdelijk opgeschaald worden door één–op–één begeleiding te bieden.
‘gevoel van nabijheid en vertrouwen’
Veiligheid en bescherming wordt gecombineerd met respectvolle zorg en behandeling. Herstel wordt bevorderd door zoveel mogelijk regie bij de cliënt neer te leggen bij het wegnemen van het acute gevaar, focus op gezondheid en welbevinden van de cliënt en herstel van de eventueel vastgelopen communicatie tussen de cliënt en zijn omgeving.
Eigen regie
Direct vanaf de start is de cliënt actief betrokken bij zijn eigen behandeling. In zijn meest kwetsbare situatie behoudt hij zelf de regie over zijn behandelruimte. De hulpverlener blijft in de ‘publieke’ ruimte en kan door de cliënt uitgenodigd worden om in zijn privéruimte te komen. Ook geeft de tweekleurige vloer de cliënt eigen regie; hij bepaalt tot hoe ver een medewerker de kamer mag betreden.
Hoe gaat het in z’n werk?
De toegepaste menswaardige technologie staat volledig ten dienste van de cliënt en zijn naasten. De cliënt kiest op de HIC een thema dat past bij zijn gemoedstoestand. Hij kiest via een groot touchscreen zowel beelden en geluiden als een omgevingskleur voor de verlichting in de ruimte. Ook kan hij het scherm gebruiken voor het maken van puzzels of een tekening of het luisteren naar muziek. Teksten kunnen in verschillende talen weergegeven worden.
De zorgplannen worden samen met de cliënt en zijn naasten door middel van een groot televisiescherm opgesteld, waarbij eigen inbreng onmiddellijk wordt opgenomen. In de toekomst zal de cliënt voortdurend kunnen communiceren met familie of hulpverleners via Skype-verbinding.
Door de glazen wand is er continu contact tussen de cliënt en de medewerker wat bijdraagt aan het gevoel van nabijheid en vertrouwen. De veilige en aangename ervaring die het de cliënt geeft en de eigen regie dragen bij om een nieuwe crisis te voorkomen.
Erg tevreden
Cliënten en medewerkers zijn erg tevreden over de HIC en over de manier van werken die destijds is doorgevoerd. Cliënten geven aan dat zij door de inrichting van de ruimtes meer regie kunnen behouden en dat geeft meer rust. Medewerkers zien dat door deze aanpak niet alleen een crisis voorkomen kan worden, maar ook een sneller herstel kan plaatsvinden. Sinds de komst van de HIC worden er minder vrijheidsbeperkende handelingen verricht, zoals separatie. Daarnaast is de gemiddelde opnameduur nagenoeg gehalveerd, wat herstel ook bevordert. Immers: herstellen doe je thuis! Niet voor niets heeft de ontwikkeling van de HIC de laatste jaren meerdere prijzen gewonnen.