Titel tours

Tour 1

Woensdag 5 oktober 2016, 9:30 – 17:30 uur

Verpleeghuis Waerthove, Sliedrecht (Rivas Zorggroep) en Centrum voor Wonen en Zorg Heerma State, Roosendaal (Groenhuysen)

Rivas Zorggroep – verpleeghuis Waerthove (Sliedrecht)

Tour 1 (1) resize Planetree is een belangrijke inspiratiebron geweest voor ketenorganisatie Rivas Zorggroep om veilige, aangename en comfortabele eigentijdse groepswoningen voor ouderen met dementie te realiseren. Onder de titel ‘omgevingszorg’ is door Rivas een specifieke aanpak voor deze doelgroep binnen kleinschalige woonsettings ontwikkeld. De omgevingsmethode is vooral gericht op bejegening en de interactie tussen cliënt en de omgeving, zowel in bouwkundig opzicht als met de sociale invalshoek van de groep.

Tijdens deze tour breng je een bezoek aan verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht. De opzet van het huis is geïnspireerd op een kleine actieve leefgemeenschap. Naast wonen en recreëren zijn een aantal faciliteiten op het terrein beschikbaar, zoals een restaurant en verwenactiviteiten, klank, kleur en geur dimensies. Openbaar gebied en privé ruimtes zijn op een goede wijze gecombineerd en bieden tal van mogelijkheden voor cliënten, hun naasten, vrijwilligers en de Sliedrechtse gemeenschap.

Rivas Zorggroep laat je tijdens de tour graag ervaren op welke wijze Planetree zichtbaar, tastbaar en voelbaar is in verpleeghuis Waerthove. Er wordt aandacht besteed aan de uitgangspunten, het bouwproces en het zichtbare eindresultaat. Daarnaast ontmoet je zorgcollega’s die elke dag vanuit Planetree denken en werken en zo het verschil maken. Laat je uitdagen om zelf op deze manier aan de slag te willen gaan!

 

Groenhuysen –  Centrum voor Wonen & Zorg Heerma State

Belevingsgerichte zorg in eigentijdse, huiselijke sfeer

Tour 1 (2) resize Heerma State is een centrum voor Wonen & Zorg voor psychogeriatrische cliënten. Het is een bijzondere locatie door de opzet en indeling van het gebouw en ook qua ruimte en sfeer. De eigentijdse bouwstijl van Heerma State doet denken aan een overdekte woonwijk. Ruimte, licht en frisse kleuraccenten zijn de opvallendste kenmerken van de 20 woningen (verdeeld over 5 woonerven) met elk 8 bewoners. Het kleinschalige karakter van de woningen straalt veel rust en evenwicht uit. Dat is ook waarom gedesoriënteerde, dementerende ouderen in Heerma State een thuisplek kunnen vinden.

Op woonerf 5 biedt Heerma State kleinschalig wonen aan voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Ook is er de mogelijkheid tot dagopname.

 

Kleinschalig wonen
Het creëren van een huiselijke sfeer in een kleine woongroep staat in Heerma State centraal. Het gewone leven bepaalt de dag en cliënten doen samen met de medewerkers gezamenlijk het huishouden. Cliënten bepalen zelf de eigen bezigheden. De zorg wordt daar waar mogelijk samen met de familie gerealiseerd: de dagelijkse actieve betrokkenheid van familie is cruciaal om een zo veilig en prettig mogelijk leefklimaat te creëren (‘familiezorg’).

Aanvullende informatie

Praktische zaken

  • Elke tour begint om 9:30 uur bij de eerst aangegeven organisatie. Je gaat hier op eigen gelegenheid naartoe.
  • Voor vervoer van organisatie 1 naar 2 wordt gezorgd, evenals voor de terugrit naar organisatie 1. Tijdens deze busrit wordt een inhoudelijk programma verzorgd.
  • Je bent tussen 17:00 en 18:00 uur weer terug bij locatie 1.
  • Lunch is inbegrepen.
  • In september wordt het programmaboek van de tours, inclusief adressen, toegestuurd.

Kosten

Deelname aan de tour bedraagt 120 euro p.p. voor Planetree deelnemers en 150 euro p.p. voor niet bij Planetree aangesloten (zorg)organisaties.

Genoemde bedragen zijn inclusief 19% btw.

Voorwaarden

  • Aanmelden kan t/m woensdag 28 september 2016 via deze website. De betaling kan worden voldaan via iDeal of factuur en moet uiterlijk op 4 oktober zijn ontvangen.
  • Er is een maximaal aantal kaarten beschikbaar (30 per tour). Vol = vol.
  • Bij onvoldoende deelname kan het zijn dat een tour komt te vervallen. Het is dan wel mogelijk bij de andere tour aan te sluiten. Hierover zal de organisatie tijdig communiceren.
  • Bij annulering vóór 21 september 2016 zal 25 euro aan administratiekosten in rekening worden gebracht. Na deze datum ben je het volledige bedrag verschuldigd. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, kun je vervanging sturen. Hiervoor stuur je een e-mail naar kennis@planetree.nl. Dit kan tot 1 oktober 2016. De vervanging is pas definitief geregeld wanneer deze door Stichting Planetree Nederland is bevestigd.
  • Toegang tot de tour is persoonlijk en op naam.