Planetree Conferentie 2018

Sprekers

Vincent Bijlo, gefotografeerd door Shody Careman

Vincent Bijlo – “Onbeperkt”

Cabaretier, schrijver en columnist Vincent Bijlo: Ik ben natural born blind. Ik strijd niet tegen mijn beperking, want dan strijd ik tegen mezelf. Mijn beperking is met mij, in alles wat ik doe, dat maakt mij onbeperkt.”

Wij denken in patronen, wij denken in patronen, wij denken in patronen, in oneindig veel patronen. Wij oordelen vaak op grond van vooroordelen. We labelen mensen en daarmee maken wij ze gehandicapt. Zo’n label beperkt je veel meer dan je handicap zelf. Want wat is nou helemaal die handicap? Je kunt iets niet of doet iets anders dan de mensen die zich onbeperkt wanen. Je zoekt de grenzen van je beperking op en toont je daarin de meester.

Ik kan alles, is mijn devies, en als ik iets niet kan dan blijkt dat vanzelf. Een Max Verstappen zal ik nooit worden, maar wie wel? Mezelf, dat ben ik, dat kan ik nog meer worden, met mijn natuurlijke mogelijkheden. Zin in het leven heb ik altijd, dat geeft het leven zin.

Vincent neemt ons mee in zijn belevingswereld en vertelt hoe hij maximaal zin ervaart in alles wat hij doet.

Erik Scherder

Prof. Dr. Erik Scherder “Zin in het brein”

Hoogleraar neuropsychologie (Vrije Universiteit Amsterdam) is een graag geziene gast in De Wereld Draait Door en DWDD University en auteur van onder andere het boek ‘Singing in the brain’ (2017).

Als hoofd van de afdeling Klinische Neuropsychologie doet Erik Scherder veel onderzoek naar de invloed van bewegen en muziek op het brein. Hij is enthousiast en bevlogen en maakt de soms erg ingewikkelde wetenschappelijke onderwerpen toegankelijk. Dat is goed te zien tijdens lezingen en televisieoptredens en dit voorjaar tijdens een speciaal programma in het concertgebouw in Amsterdam, waarbij hij altijd een beroep doet op de zintuigen en daarmee het brein van zijn toehoorders. Samen met de patiënt van elke mogelijke situatie het beste maken, perspectief bieden op basis van mogelijkheden en altijd zoeken naar kansen, dat is wat hem zin geeft.

Professor Erik Scherder laat ons op een zinnenprikkelende manier ervaren hoe wij de zin in ons dagelijks werk en leven kunnen vergroten voor onszelf, én de ander.