Deel dit bericht

Nieuwsberichten

Planetree Tour mei 2018 – GGzE en Libra Revalidatie en Audiologie

Kan er een Planetree vonk overspringen uit een warme handdoek?

Op donderdag 24 mei vond alweer de 5de Planetree Tour plaats. Een dag waarop twee Planetree organisaties uit het netwerk laten zien hoe Planetree bij hen tot leven komt.

De dag begon bij GGzE in Eindhoven. Een ochtend waarin met mooie praktijkvoorbeelden duidelijk werd dat medewerkers van  GGzE keer op keer de cliënt centraal zetten, door deze actief te betrekken, eigen regie te geven en gebruik te maken van hun persoonlijke kwaliteiten. Na een warm welkom door de bestuurder Joep Verbugt  die ons ook deelgenoot maakte van zijn eigen Planetree inspiratie, volgde een presentatie vanuit het team wat zich mag richten op innovatie van zorg en diensten  bij GGzE.

Ze noemen zich heel toepasselijk GGZ-Ei. Hoe wordt een innovatie ei gelegd en hoe kun je het uitbroeden? GGzE inspireerde de groep met mooie voorbeelden hoe je wachttijd kan omvormen tot voorbereidingstijd met online startmodules. Een webshop met producten op het terrein van psycho-hygiëne  en zelf –hulp app’s waarmee cliënten bij kunnen houden hoe hun stemming kan schommelen.

Na de inleiding maakten we een rondgang over het uitgestrekte terrein wat meer een parklandschap is  geworden. De Paardenhoeve en de Bed & Breakfast op dit terrein, zijn prachtige voorbeelden van het creëren van werk voor cliënten, om hen zo onderdeel te laten zijn van de maatschappij en structuur en regelmaat te bieden. Op de Paardenhoeve leren  cliënten  de omgang met en verzorging van paarden en er worden workshops aangeboden aan allerlei doelgroepen. Daarnaast is de Paardenhoeve een project waarmee cliënten werkervaring op doen. Het hebben van een echte baan doet wat met iemand. Zoals een cliënt bij de Paardenhoeve verwoorde: “hierdoor gaat het veel beter met mij”.

De B&B is een groots opgezette mogelijkheid om overnachting met ontbijt te bieden. In een oud instellingspaviljoen is de omgeving getransformeerd naar een overnachtingsmogelijkheid op sterren niveau. De Eindhovense voetbalclub is er vaste gast aan huis. De service die verleend wordt levert weer banen op voor cliënten.

We sloten af bij een intramurale afdeling, die 24-uurs verblijf en behandeling biedt aan volwassenen met uiteenlopende psychische problemen en achtergronden. De medewerkers vertelden dat de grootste omschakeling die zij de laatste jaren hebben gemaakt, is dat zij niet meer bedenken wat een cliënt allemaal niet kan, maar veel meer vertrouwen een aandacht geven aan datgene wat cliënten wel kunnen. Een grote omslag voor medewerkers en cliënten richting zelfsturing waarbij de lessen van het team weer een goede opmaat waren om ook anders om te gaan met zelfstandigheid en regelvermogen van cliënten.

GGZE is een bijzondere tak aan de Nederlandse Planetree Boom omdat er wereldwijd weinig psychiatrische instellingen aangesloten zijn. Als dat er meer mogen worden dan vinden ze een geweldig inspirerend voorbeeld in Eindhoven

In de middag waren we te gast bij Libra, Revalidatie & Audiologie. Op Strijp S in Eindhoven, zit één van de drie audiologische centra van Libra. Libra heeft jaren geleden de Planetree zorgvisie als hun visie geadopteerd. Volgens eigen zeggen werkten ze al veelal op ‘de Planetree manier’ en heeft het adopteren van de visie dit meer zichtbaar en bewust gemaakt.  Uit een mooi filmpje bij de introductie van de bestuurder kwam duidelijk naar voren dat bij elke ‘Wat’ vraag (Wat is het beste voor deze cliënt) ook een ‘Hoe’ vraag hoort. Die hoe is de sterkste wegwijzer naar cliëntgericht werken volgens Planetree. In het audiologisch centrum hebben we ervaren hoe het is om slecht horend te zijn en tips gekregen wat de beste manier is om te communiceren met mensen die slecht horend zijn. Erg praktisch, gezien een groot deel van de deelnemers met deze doelgroep werkt.

High tech, want er komt veel techniek bij de audiologie te pas, vraagt ook om high touch – aandacht en toewijding. Door steeds de Hoe vraag te verbinden met de individuele cliëntvraag, slagen de medewerkers erin om hoog gespecialiseerde zorg toch op een heel betrokken en persoonlijke manier tot uitdrukking te brengen.

Medewerker die de vraag van de tourleden kregen wat Planetree voor hen persoonlijk betekende kregen niet alleen een duidelijk antwoord maar door de reactie en stralende respons werd wel duidelijk dat Libra op het goede spoor zit.

Hoewel Libra Audiologie vaak kortere interventies doet (cliënten blijven niet lang in behandeling) is er wel een cliëntenraad. Deze had in de wachtruimtes opgeroepen om op de stelling ‘wat doet een prettige omgeving met u?’  te reageren. Een praktisch voorbeeld om vanuit de componenten samen met cliënten verbeteringen door te voeren.

Met een verwennerij en een nuttige infoset met een paar oordoppen werd de middag in stijl afgesloten!

Al met al een waardevolle dag, waarbij de VVT deelnemers direct hebben voldaan aan de eis vanuit het Kwaliteitskader VVT: meelopen met collega’s uit het lerende netwerk.

Deelnemers zijn ook tijdens de tour geprikkeld om zelf initiatieven te ondernemen om bij elkaar goede praktijken te halen en te brengen. Een van de bezoekende teams van Groenhuysen voegde de daad bij het woord door flyers uit te delen om hun Planetreeweek bij te komen wonen in Roosendaal.

Volgende Tour ook aanwezig zijn of wil jouw eigen goede praktijken delen met het netwerk? We horen het graag! Stuur een mailtje naar info@planetree.nl en we nemen contact met je op.

 

Joep Verbugt, bestuursvoorzitter GGZE, was ooit zelf op Planetree tour bij een psychiatrisch ziekenhuis in de VS. Toen bleek dat er bij opname van de cliënt een warme handdoek klaarlag om te ontstressen en je welkom te voelen, realiseerde hij zich hoe het tot dan in zijn eigen organisatie gebeurde.  Hij besloot dat zo een beladen moment van opname in een psychiatrisch ziekenhuis een bijzondere bejegening en welkom verdiend en heeft daarop Planetree naar Eindhoven gehaald.

 

The post Planetree Tour mei 2018 – GGzE en Libra Revalidatie en Audiologie appeared first on Planetree.

Deel dit bericht