Deel dit bericht

Blog / Marita / Marita's blogs / Nieuwsberichten / planetaal / samen beslissen

Marita’s blog: Samen Beslissen met Ma.

Graag stel ik Ma aan jullie voor. Met bijna 88 jaar is Ma op leeftijd. Aan een beroerte alweer wat jaren geleden heeft ze beperkingen in haar mobiliteit en afasie overgehouden. Haar situatie noem ik altijd “kwetsbaar”; het gaat maar er moet niets gebeuren. Ma wil verder liever dood dan naar een verpleeghuis.

Mijn verhalen over prachtige huizen met liefdevolle medewerkers zijn niet geland. Ze gebruikt gelukkig niet veel medicatie, maar onlangs bleek dat het zélf managen ervan niet meer ging. Een half jaar geleden verraste ze me nog met allerlei onuitspreekbare namen van de medicijnen, maar nu slikte ze nu toch echt vitamine D terwijl ze dacht dat ze bloedverdunners innam. Gelukkig vindt ze het fijn dat ik haar nu bij haar medicatie help en is het verdriet van weer iets los te moeten laten, beperkt gebleven. Maar bij mij ging er wel een alarmbelletje rinkelen. Met de verhalen van crisisopnames en opgebrande mantelzorgers in het achterhoofd heb ik de huisarts uitgenodigd om samen een gesprek te hebben. Wat een cadeau! Ze heeft 40 minuten de tijd genomen om de situatie van Ma goed te begrijpen vanuit onze beider perspectieven. In de rust van het gesprek werd mij duidelijk dat Ma nog veel kwetsbaarder is dan ik dacht. We doen zo ons best om haar te ondersteunen dat we gewoon vergeten zijn om af en toe samen de balans op te maken om te bekijken hoe het écht gaat. Zeg maar ons eigen MDO houden. Want volgens Ma gaat altijd alles “goed”. Het is niet zo dat dit gesprek haar op andere gedachten heeft gebracht, maar het heeft wel de weg geopend voor een vervolg. De huisarts heeft voorgesteld om in september verder te praten met elkaar, en daar ben ik erg blij om.

Ik realiseer me dat we haar nodig hebben om keuzes te maken. Ma en ik vinden het ook allebei fijn dat we nu relatief ontspannen het gesprek kunnen voeren. Zo voelt Samen Beslissen dus. Mijn les is toch wel dat het gesprek over ‘straks’ niet tot straks uitgesteld moet worden. Hopelijk hebben we nog veel zwoele zomeravonden en kunnen we er één gebruiken voor dat goede gesprek. Dan wordt het helemaal een mooie zomer.

The post Marita’s blog: Samen Beslissen met Ma. appeared first on Planetree.

Deel dit bericht