Deel dit bericht

Nieuwsberichten / tour

Even terugblikken: Planetree Tour november 2017

Door Joep Koch en Frank Lamme

“Wij kijken met erg veel plezier terug op de Planetree Tour 2017 van 16 november 2017. Het leek niet alleen een groot succes te worden, het was het ook. Niet in de laatste plaats vanwege het grote aantal enthousiaste deelnemers. De hartelijke en Planetreewaardige ontvangst van de medewerkers van Kroonestede, Centrum voor wonen en zorg te Hoeven en onderdeel van Groenhuysen en de woonzorgcentra Ter Reede en Scheldehof van WVO Zorg te Vlissingen bleken een schot in de roos. De Planetreecoördinatoren van beide instellingen, Sindy van Keulen en Adrie Goudzwaard en hun collega’s, hebben de deelnemers verrast met een afwisselend maar interessant en inspirerend programma.

Drie locaties
We hebben drie locaties bezocht, welke een afwisselend beeld lieten zien van waar beide organisaties en locaties voor staan: mensgerichte zorg die aansluit op de wensen en behoeften van de cliënt. Drie prachtige locaties die de toets van de Helende Omgeving kunnen doorstaan en ieder een eigen karakter hebben dat past en aansluit op haar omgeving en hun inwoners. Ruimte, kunst, licht, variatie en veel aandacht voor sfeer en ontmoeting. Daar zit de overeenkomst en tegelijkertijd ook het verschil, iedere locatie bleek erg uniek. Dat maakt dat cliënten en medewerkers zich er thuis voelen. Gebouwen en ruimtes zijn belangrijk, het is immers de woonplek van cliënten, maar zorg en mogelijkheden om zorg op een betrokken en bezielende wijze te ervaren is zeker zo belangrijk. Ook dat hebben we ervaren. Kroonestede onderscheidde zich in de tour door een markt te presenteren met onder andere aandacht voor beweging, voeding, aroma, cliëntparticipatie en mantelzorg. De uitstekende ontvangst met koffie en wat lekkers, een geweldige lunch en een gezellige afsluiting van de dag maakten het af.

Erg bijzonder moment
Een bijzonder moment dat iedereen raakte ontstond toen drie dochters van een recent overleden cliënte de bezoekers toesprak. Gebruik makend van de gelegenheid lieten zij weten dat het verblijf van hun moeder geweldig was. “Het had zo op het journaal gekund, als tegenhanger voor de nare berichten!” aldus de dochters zelf.

Buiten de gebaande paden denken
Ter Reede in Vlissingen kenmerkte zich met eveneens een hartelijke ontvangst en aansprekende workshops, onder andere over de inzet van therapiehonden, muziek, kunst en Video Interactie. Scheldehof tenslotte toonde zich in de tour door de prachtige en unieke nieuwbouw, ontwikkeld op de oude scheepswerf in het Scheldekwartier. In de oude plaatwerkerij is als het ware een heel nieuw verpleeghuis naar binnen geschoven. Hoewel nog niet helemaal af was het tot in de puntjes en in elke vezel volgens de Planetree principes opgezet. Prachtige binnenruimtes met mooi meubilair, veel planten en overal kunst. Ook de relatie met het hart van de stad en de gerichtheid op de inwoners van de wijk door middel van een bioscoop en een restaurant waren erg indrukwekkend. Ook hier hebben de deelnemers ervaren dat het buiten de gebaande denken nieuwe inzichten geeft.
Het was een unieke tour, 58 deelnemers vanuit het Nederland en België hebben een bijzondere en inspirerende dag beleefd.”

 

Wij danken iedereen die deze tour mogelijk en succesvol heeft gemaakt. En daarbij uiteraard en niet in de laatste plaats dank aan alle enthousiaste deelnemers. Wij hopen dat jullie nog meer geïnspireerd zijn in het zien van de goede dingen die het leven en welzijn van cliënten menswaardig en aangenaam maken.

Het succes van de tours in 2017 heeft ervoor gezorgd dat we ook in 2018 weer tours gaan verzorgen. Houd onze website en social media in de gaten voor het laatste nieuws.

Bekijk hier het infoboekje behorende bij deze tour

Foto’s en video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Even terugblikken: Planetree Tour november 2017 appeared first on Planetree.

Deel dit bericht