Stichting Planetree Nederland is een onafhankelijke Nederlandse organisatie die zorginstellingen helpt bij het realiseren van hooggewaardeerde mensgerichte zorg in een helende omgeving met een gezonde organisatie. Sinds 2003 is hard gewerkt door Stichting Planetree Nederland samen met een aantal koplopers in de zorg aan het Nederlandse model die het beste van de internationale praktijk verenigt met de Nederlandse cultuur, verworvenheden en praktijk. Organisaties die samenwerken met Stichting Planetree Nederland mogen netwerk, naam, logo, model, training, focusgroepen en andere bronnen gebruiken. Neem contact op voor samenwerking of een kennismakingsgesprek met info@planetree.nl.
- als organisatie mee te doen aan het (internationale) netwerk van zorginstellingen. Dit doe je wanneer je visie (de bewoner, cliënt of patiënt staat voorop) overeenkomt met Planetree en je het belangrijk vindt dat medewerkers zich sterk betrokken voelen en goede praktijk wilt delen en overnemen. De filosofie en componenten zorgen voor diepgang en samenhang; De internationale gemeenschap van zorginstellingen delen hun goede praktijk open en bouwen verder op eigen initiatieven en innovaties. Om met Planetree te kunnen werken sluit je een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Planetree Nederland;
- ondersteuning te vragen voor eigen vraagstukken gebaseerd op implementatie expertise die succesvolle Planetree organisaties internationaal toepassen. Hierbij wordt actief verder gebouwd op eigen initiatieven en wordt tegelijkertijd een nieuwe duurzame ontwikkeling in cultuur en service in gang gezet;
- erkenning te verwerven via een nieuwe standaard voor mensgerichte zorg en het onderscheidend internationaal Planetree label te verwerven.
“Zorginstellingen weten Planetree te vinden om uiteenlopende redenen”, licht Jim van den Beuken van Planetree toe. “Allereerst vinden veel mensen dat de zorg te eendimensionaal wordt en dat ratio, geld en zuinigheid het enige agendapunt lijkt te worden. Ze vinden dat de menselijke maat en bezieling van professionals te weinig aandacht krijgen. Met Planetree breng je die balans weer terug. Ten tweede gaat de markt open en instellingen vragen zich af hoe ze zich kunnen onderscheiden in woord en daad. Een derde reden is dat met Planetree overzicht en samenhang kan komen in de veelheid aan projecten die vaak tegelijkertijd bij zorginstellingen spelen. In de kern gaat het steeds om het realiseren van de best mogelijke mensgerichte zorg voor onze ouders, kinderen en vrienden èn voor elkaar als medewerkers. Ten vierde is Planetree het model dat zich de afgelopen vijf jaar in Nederland heeft bewezen en zowel richting geeft als ruimte creëert voor nieuw elan en focus.”
Mensgerichte zorg verder implementeren met Planetree Nederland
Er valt veel te leren van Planetree instellingen die erin zijn geslaagd om intenties en ambities om te zetten naar dagelijkse praktijk. Stichting Planetree Nederland legt hiervoor het fundament in nauwe samenwerking en overleg met de zorginstelling. Belangrijk blijkt het goed uitvoeren van:
- Richting geven: sturing en focus geven via het aanstellen van een eigen Planetree coördinator en regiegroep, inbedden en versterken van bestaande initiatieven en duidelijke relatie leggen met eigen missie, kernwaarden en doelen.
- Inspireren: door informatiebijeenkomsten voor medewerkers over Planetree en de componenten en workshops met leiding om eigen drijfveren, bestaande doelen en Planetree met elkaar te verbinden.
- Luisteren: horen wat cliënten en je organisatie echt vinden door het houden van Planetree focusgroepen met medewerkers, (para)medici, cliënten en vrijwilligers. De rapportage en nabespreking geven duidelijk zicht op sterke punten, voortgang en verbeterpunten. Met de resultaten bouw je een afgestemd en haalbaar actieplan voor het verwezenlijken van je missie en doelen.
- Opleiden: een beproefd en inspirerend train de trainer-programma.
- Quick wins en innovaties realiseren: met componententeams of projecten op korte termijn verbeteringen doorvoeren. Verder is er een scala aan maatwerk mogelijkheden beschikbaar en is het netwerk een rijke bron van inspiratie.
- Borgen: het normaal vinden en waarderen om iedere dag mensgerichte zorg in praktijk te brengen, klein of groot voor zover in je vermogen en vakmanschap ligt. Inbedden in structuur, plannen, afspraken en voortgangsbewaking
Planetree deelnemers kunnen bovendien gebruik maken van:
- Het implementatiemateriaal inclusief basispresentaties, componentenhandleidingen, Planetree Verbetergidsen, voorbeelden van procedures en projecten, handleidingen Planetree coördinatie, Train de Trainer e.d.
- Naam Planetree en logo van Planetree voor interne/externe communicatie, werving, merkondersteuning etc.
- Het (inter)nationale Planetree leden netwerk, inclusief de hulpmiddelen en voorbeelden van procedures en initiatieven op de deelnemerspagina, het forum, maandelijkse online Webeducation sessies, de nieuwsbriefPlaneTaal, deelname aan de jaarlijkse Planetree Conferentie en het delen van goede voorbeelden met elkaar.
- Mogelijkheden om betrokken te zijn bij onderzoek, interviews en artikelen in bladen en werkbezoeken e.d.
- De criteria voor mensgerichte zorg zijn beschikbaar als hefboom voor implementatie.
Samenwerking met de Planetree organisatie betekent:
- Beschikbaarheid van best practice in mensgerichte zorg. U benut eenvoudig en snel de best practice en kennis van Planetree door het delen van ervaring, contacten en voorbeelden van het internationale Planetree netwerk. Daarnaast faciliteert Planetree het ledennetwerk zodat leden profiteren van inspirerende oplossingen en gevonden best practice van anderen.
- Gezonde organisatie. Versterking van positie zorgorganisatie (strategie, positionering en merk). Met de Planetree filosofie en implementatie bouwt u aan een unieke positie, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Daarnaast vereenvoudigt dit samenhangende strategische en operationele keuzes.
- Effectieve implementatie. Met een steuntje in de rug van de Planetree trainers/adviseurs creëert uw organisatie zelf structurele verbeteringen. U maakt zichtbaar een verschil tussen willen en doen in mensgerichte zorg.
Een zorginstelling beargumenteert haar besluit als volgt: “Wij kiezen voor Planetree omdat wij daarmee een cultuuromslag willen bewerkstelligen die onze medewerkers helpt om ook toekomstgericht de cliënt te kunnen verzorgen. Daarmee spelen wij in op de veranderende, meer cliëntgericht omgeving. Tevens willen wij een tegenwicht bieden aan de tendens die wij bemerken die zich uit in verzakelijking van de zorg.”
Resultaten
Zorgorganisaties die samenwerken met Planetree melden resultaten zoals:
- toename cliënttevredenheid en verwijsbereidheid
- toename medewerkerstevredenheid en aantrekkelijke plek om te werken
- sterke verbetering in samenwerkingscultuur
- groei in innovatieve diensten
- verbeterd imago / merkbekendheid
- prettige en aangename fysieke omgeving